top of page

İş Arama Sürecinde Nelere Dikkat Etmelisiniz

Okulu bitirdiniz iş arıyorsunuz , askerden geldiniz iş arıyorsunuz ya da mevcut işinizden ayrıldınız iş arıyorsunuz. Yani farklı sebeplerden dolayı bir iş arayışındasınız. Yıllardır gözlemlediğim iş arama hatalarını paylaşmak istiyorum.


İş arayan kişi şu ya da bu sebeple iş arama sürecine başladığında ilk başlarda oldukça soğuk kanlı, mantıklı ve sakindir. Hatta o kadar sakindir ki bulduğu pek çok iş onu heyecanlandırmaz. Ta ki aradığı işi bulmanın ne kadar zor olduğunu fark edene kadar. 

Eğer ne istediğinizi tam olarak biliyorsanız sorun yok. İstediğiniz işi ararsınız bulana kadar. Ama ne istediğinizi tam olarak bilmiyorsanız lütfen çok iyi bir şekilde hangi işi istediğinizi tanımlayın. Tam olarak size uygun işi arayın. En önemlisi de bu iş arama sürecinde kararlı olun. İş arama sürecinin ilk zamanlarında aday oldukça seçicidir. Ancak zaman geçtikçe sabır azalır. Çok istemediği bir işi kabul eder. Sonunda da çoğunlukla mutsuz olur.

Diğer bir hata, iş ararken sadece bir kanala bağlı kalmayın. Yani iş aramayı bir internet sitesi üzerinden yapıyorsanız bunu çeşitlendirin birden çok iş arama sitesine kaydolun. CV nizi paylaşın. 

Network yapın. Yani çevrenizdeki herkesi iş aramanızla ilgili haberdar edin. Ön yargılı olmayın. Bu bana iş bulamaz, ona söylemeye hiç gerek yok gibi ön yargılardan uzak durun. Kimin ne kadar ve nasıl bir çevresi olduğunu, kimleri tanıdığını bilemezsiniz.


Öz geçmişinize muhakkak resim koyun. İnsan kaynakları uzmanları resimsiz CV leri çoğunlukla dikkate almaz. (benim de sık yaşadığım farklı bir durum daha var. Özgeçmişte resim yoksa daha sonra hangi aday kimdi diye bazen hatırlayamadığım da oluyor. )Ayrıca koyduğunuz resim sosyal medya sayfalarına koyduğunuz resimlerden olmasın. İş başvurusu yaptığınızı unutmayın.  

İş arama sürecinizde sosyal medyayı da kullanın. Özellikle linkedin gibi profesyonel iş paylaşımlarının yapıldığı sitelere üye olun. Durumunuzu paylaşın. Yararını muhakkak görürsünüz. Örneğin birisi "Yönetici Asistanı" arıyoruz diye ilana çıktığında bu ilanı ben de paylaşıyorum. Otomatikman ilan binlerce kişi tarafından görülmüş oluyor.



İş arama sitelerine buradan ulaşabilirsiniz



İş görüşmesine çağırıldığınızda iş görüşmesinin yapılacağı adrese mümkünse önce gidin ya da hangi ulaşım araçlarıyla gideceğinizi iyice öğrenin. Böylelikle iş görüşmesine geç kalma ihtimalinizi ortadan kaldırmış olursunuz.



İş görüşmesine mutlaka 15 dakika erken gidin. Birçok iş yeri sizden iş başvuru formu ister. Bu formu doldurmak 5-15 dk arası sürer.



Çok önemli olmasa da yine de önemli bir husus daha var. İş görüşmesini yapan kişi size "bir şey içer misiniz" diye sorarsa geri çevirmeyin. Olumlu tavır her zaman iyidir.



İş görüşmesine giderken kılık kıyafetinize özen gösterin. Spor kıyafetlerle iş görüşmesine gitmeyin.Resmi giyinin ve çok şık olmaya çalışın.(tabii ki abartmadan)



Üzerinizde çok fazla aksesuar olmamasına ve rahatsız edici boyutta fazla parfüm sıkmayın.



Kendinizi dürüstçe ve samimi bir şekilde ifade edin.

0 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

HRIS Nedir ?

HRIS (Human Resources Information System), yani İnsan Kaynakları Bilgi Sistemi, bir organizasyonun insan kaynakları fonksiyonlarını...

Comentarios


bottom of page