Ekibi büyütmeye karar verdiniz ay da bir personel işten ayrıldı. Bu durumda şirketinize eleman alımı yapacaksınız. Tek bir amacınız var. O da şirkete en doğru elemanı seçmek. Burada dikkat edilmesi gereken çok önemli bir noktadan bahsetmek istiyorum.
İnternette iş mülakatlarıyla ilgili tüyolar ve dikkat edilmesi gereken durumları bulabilirsiniz. Ancak benim dikkat çekmek istediğim çok daha farklı bir durum var. Hatta iş mülakatlarında şirkete doğru eleman bulmanın altın noktası diyebilirim.
Bazı şirketler işe eleman alımı yaparken kılı kırk yararak, bazı şirketler de basit bir tanışma mülakatıyla işe doğru eleman aldığını düşünüyor. İşe doğru eleman almak size çok şey kazandırır. Verimlilik, zaman, enerji, büyüme sağlar. Bu yüzden işe doğru kişileri alarak aslında baştan çok şey kazanırsınız. Yani işe alım yapma süreci sizi bir seviyeden alıp yükseltecek ya da karlılığınızı, verimliliğinizi artırmaya yardımcı olacak doğru kişileri bulma ve şirketinize kazandırmadır. Bu yüzden ciddiye alınması gereken bir süreçtir.
Bazı mülakatçıların yaptığı önemli bir hata var. Bu hata şirketlerine doğru kişiyi bulmanın önündeki en büyük engeldir. Mülakatı yapan pek çok mülakatçı işe alınacak kişide kendi özelliklerini görmek istiyor. Ya da kendisi gibi adayları seçiyor. İşte bu iş mülakatlarında yapılabilecek en büyük hata bence. Çünkü bir insanı çok kısa sürede sevip kabul edersek onun eksilerini ve eksiklerini göremeyiz. İş mülakatına gelen her aday nasıl eşitse, mülakat esnasında da herkesin eşit olması gerektiğini unutmayalım. Sormanız gereken soruları bazı adaylara sorarken bazı adaylara sormamazlık yapmayın. Bu da eşitsizlik ve adaletsizlik yaratır. Aynı zamanda doğru elemanı bulmanıza engel olur.
Algılarımız bizi mülakat esnasında da yönetir. Buna izin vermemeliyiz. Genellikle mülakatçıların çok kısa sürede (çoğunlukla ilk 5 dakika) mülakata nasıl devam edeceklerini gözlemledim. Hem mülakatçı arkadaşlarımla yaptığım görüşmelerden hem de zamanında benimle yapılan mülakatlardan çıkardığım sonuç bana bunu gösterdi.
Bugüne kadar kaç kişiyle mülakat yaptığımı ve kaç kişiyi işe aldığımı inanın bilmiyorum. Bildiğim şey, bu durumu fark ettikten sonra yaptığım mülakatların çok daha verimli geçtiğidir. İşe doğru alım yapmak için sizden daha iyi birilerini işe almaya çalışın. Yani başından gerçekten iyi ve şirket için doğru elemanı bulmanıza yardımcı olacaktır. Vasat birini alıp yetiştirmek size hem zaman hem de para kaybettirir. Ama donanımlı birini aldığınızda bu kişi zaten ne yapacağını çok iyi bilir. Hatta hiç iş vermediğinizde bile size iş üretir. Böyle onlarca insan tanıdım. Keşke yüzlerce, binlerce diyebilseydim. Maalesef bu insanları bulmak çokta kolay olmuyor. Bunun için biraz da sabırlı olmalısınız.
İşe doğru elemanı seçerken yapılan bir hata da budur işte. Bir an önce birini alıp işe başlatmak. Genellikle patronların bu yöndeki aceleciliği mülakat yapan personele hata yaptırabilir. Böyle bir durum yaşıyorsanız patronunuza(iş vereninize) bunu izah edin. Eleman bulmak için asla aceleci davranmayın. Görüşebildiğiniz kadar adayla görüşün. O insanları kağıt üstünde değerlendirmek de bazen gerçek yeteneklerin ortaya çıkmasına engel oluyor.
Comentarios