Evet yazımın başlığı bir Türk Atasözü. "Ne ekersen onu biçersin". Çocukluğumdan beri bildiğim çok doğru bir söz. Bu yazımda bu doğru sözün bilimsel açıklamasını da yapacağım sizlere.
İnsan seçimleriyle yaşar. Kimileri farkında olarak kimileri de farkında olmayarak hayatıyla ilgili pek çok karar alır. Kimilerini uygular kimilerini de uygulamaz. Ama herkes kendi hayatıyla ilgili çok doğru kararlar alır, uygulama da. Hiç birimiz kötü şeyler istemeyiz. Lakin aldığımız doğru kararları ya da kendimize koyduğumuz hedefleri uygulamak için büyük bir çaba içine girmeyiz. Yoruluruz,sıkılırız, bunalırız sonunda tekrar konfor alanımıza dönmeyi tercihe ederek yarı yolda bırakırız hedeflerimizi, aldığımız kararları.
Yıllardır binlerce insanı gözlemledim yüzlercesiyle bire bir çalıştım. Çok iyi biliyorum ki başarı, çalışan,çabalayan ve konfor alanından uzak, kaygılı ve rahatsız insanlara geliyor. Çünkü onlar asla yarı yolda bırakmayıp sonuna kadar gidiyor.
Konumuza dönecek olursak, tercihlerimizin, hedeflerimizin, planlamalarımızın ve şu an yaptığımız her şeyin gelecekte bize döneceğinden hiç kuşkunuz olmasın. "Ne ekersen onu biçersin". Bu sözün bilimsel açıklamasını şöyle özetleyebiliriz : psikolojide 6 no lu zihin yasası der ki; "Bugünümüzü bundan beş yıl önce yaptığımız şeyler belirler. Aynı şekilde beş yıl sonramızı da bugün yaptıklarımız belirleyecektir."
Daha da açıp bir örnek verelim. Diyelim ki Ahmet, bir şirkette satış elemanı olarak çalışıyor. Bir gün Ahmet kendine bir hedef koyuyor ve diyor ki ben satış müdürü olacağım. O andan itibaren Ahmet geleceğini düşünerek, hedefine sadık kalarak kendisini sürekli geliştirmeye, satışlarını artırmaya, ekip arkadaşlarıyla ve yöneticileriyle uyum içinde geçinmeye, dürüst olmaya ve hayata pozitif bakmaya, stresini yönetmeye , öfkesini kontrol altında tutmaya benzer konularda ilerleme kaydetmeye devam ederse Ahmet'in şirketinde yükselmemesi için bir engel olmaz.
Bir de tam tersini düşünelim. Ahmet şirketinde gelecekte yükselmek istiyor ve yukarıda saydığımız hiç bir şeyi yapmıyorsa, ne başarılı olabilir ne de diğer rakiplerinden ayrılarak yükselme şansı bulabilir. Yıllarca aynı görevde kalması kaçınılmaz olur.
Özetleyecek olursak, bugünümüzün yarınımızı etkilediğini asla unutmayalım. Geleceğimiz için hedefler koyalım ve daima ilerleyelim. Kendimiz için ailemiz için ve biricik ülkemiz için çok çalışalım.
Comments