Geçtiğimiz on yılda, pazarlamada çok yeni kavramlar ortaya çıkmıştır.Bu yaklaşımların bazıları, pazarda ortaya çıkan yeni trendleri dile getirmektedir.
1970'l yıllardan itibaren pazarlamanın ticari alanlar dışında da uygulanabileceği düşünülmeye başlanmış ve kabul görmüştür.
1980'li yıllarda ise hizmet sektörünün giderek yaygınlaşması ve öne çıkmasıyla mevcut 4P yaklaşımı tartışılmaya başlanmıştır.Bu tartışma beraberinde 7P kavramını doğurmuştur.
1980'li yıllarda ki pazar odaklılık kavramı, 1990'lı yıllarda ise ilişkisel pazarlama ve müşteri ilişkileri yönetimi CRM (consumer relationship management) i doğurmuştur.
Pazarlama alanındaki yeni trendler çoğunlukla teknoloji kullanımıyla doğru orantılı gelişir.Televizyon, internet derken şimdi de akıllı telefonların hızla yayılmasıyla pazarlama da hızlanmıştır.
Pazarlama yaklaşımları ana başlıkları ile şöyledir :
Niş Pazarlama : Türkçemizde kovuk anlamına gelen niş(nische), daha etkin pazarlama yapabilmek için, ana pazarı daha alt pazarlara ayırarak, özel olanlar için, özel pazarlama yapılır.
Pazarda yeterince hizmet görmeyen pazar bölümü niş dir.
Yeşil Pazarlama : Yeşil pazarlamada ise sosyal sorumluluk, sürdürebilirlilik ve çevre koruma faktörleri ön planda tutularak ürün üretilmesidir.
Tüketicilerin istek ve ihtiyaçları karşılanırken, çevreye verilen zarar minimum tutulur.
Destinasyon Pazarlama : Yerleşim yerinin çevresindeki güzellikler, doğal ve tarihi mimari olabileceği gibi eğlence yerleri ya da dini yerler de olabilir.
Gezen turistler, bu güzelliklerden birini görmek için gelmişken, diğerlerini de görür.
Gerilla Pazarlama : Gerilla pazarlama, kıt kaynaklarla etkili ve sıra dışı mecraları kullanarak mesajı çarpıcı şekilde iletmektir.
Mesela; Nike sokaktaki çöp bidonlarını basket potasına çevirerek potadaki filenin yerine, çöp poşetleri takmıştır.
Gerilla pazarlamada en önemli unsur, ürünün tüketicinin karşısına en beklenmedik anda çıkmasıdır.Gerilla pazarlama yapmak için büyük bütçelere gerek yoktur.
Doğrudan Pazarlama : İletişim araçları ve teknolojileri kullanılarak ve aracı olmadan yapılan pazarlamaya doğrudan pazarlama denir.
Doğrudan pazarlamada satış yerleri yoktur.Müşteri siparişleri doğrudan alınır ve gönderilir.
İnternet Pazarlama : 21.yüzyılın başlarında hayatımıza tamamen giren internet, günümüzde çok etkili bir pazarlama aracı olmuştur.
İnternet sayesinde mesafeler azalmış, üreticilerle tüketiciler birbirine daha da yaklaşmıştır.
İnternette pazarlamada web siteleri, mail yollama, sosyal paylaşım siteleri, forumlar yoğun olarak kullanılmaktadır.
Bugün milyarlarca dolar hacminde e ticaret yapıldığını da unutmayalım.
İzinli Pazarlama : İletişim teknolojileri kullanılarak tüketicilere mesaj gönderimi yapılan sistemdir.Amaç tüketicililere bir ödül göstererek alışverişi arttırmaktır.
İzinli pazarlamada mesajın gönderileceği kitle, hali hazırda müşteri olan kitledir.
Birçok mağaza ve sanal alışveriş ortamında müşterilerin cep telefonlarının numaralarının istenmesinin sebebi budur.
Tacizkar Pazarlama : Adından da anlaşılacağı üzere, tüketicileri rahatsız edebilen, akışı bozan pazarlama şeklidir.Örnek verecek olursak; televizyonda keyifle izlediğimiz bir filmin arasına aniden reklam girerek filmin akışının bozulmasıdır.
Kulaktan Kulağa Pazarlama : Kulaktan kulağa pazarlama ya da diğer bir adıyla ağızdan ağıza pazarlamadır.Başka bir adı da dedikodu pazarlamadır.
Müşteri satın aldığı bir ürün ya da hizmetten memnuniyetini veya şikayetini çevresindeki insanlara aktarır.
Bu aktarım, eğer olumsuz ise olumlu aktarıma göre en az 2-3 kat daha fazla olur.
Olumlu tepkiler de olumsuz etkiler de işletmeleri direk etkilemektedir.Bu yüzden müşteri memnuniyeti önemini bir kere daha göstermektedir.
Mobil Pazarlama : Son beş yılda akıllı cep telefonlarının yaygın kullanımı ile birlikte mobil pazarlama kavramı ortaya çıkmıştır.
Şirketler dijital reklamlarını hazırlarken, hem masa üstü uygulaması hem de mobil uygulama şeklinde oluşturmaktadır.
Mobil pazarlamanın diğer özelliği de izinli pazarlamayı sağlamasıdır.Bu şekilde hem bire bir pazarlama imkanı doğar, hem de hızlı ve ucuz bir reklam yöntemidir.
Virütik Pazarlama : Virüik pazarlama, kulaktan kulağa pazarlamanın internet ortamında yapılan halidir.
Tüketiciler yorumlarını e postalarla ve forumlara katılarak yapar.Virütik pazarlamanın en büyük özelliği hızıdır.Adından da anlaşılacağı gibi olumsuz yorumlar virüs gibi hızla yayılır.
Deneyimsel Pazarlama : Deneyimsel pazarlamada önemli olan nokta, ürün fonksiyonları ve faydaları yerine tüketici deneyimlerinin konmasıdır.
Postmodern Pazarlama : Herşeyin zamana ve mekana bağlı olarak farklı olabileceğini ifade eden postmodernizmin pazarlamaya uyarlanmış halidir.
Bunların dışında değer temelli pazarlama ve ilişkisel pazarlamalardan da bahsedilmektedir.
Comments